Amenințarea COVID- 19 în UE duce la suplimentarea dezinfectantelor și a echipamentelor de protecție pentru personalul medical

O reuniune extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO, sub egida Președinției croate a Consiliului UE (PRES HR), a pus astăzi la masă miniștrii sănătății din Uniunea Europeană, care au discutat despre măsurile de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă. În prezent, în spațiul european sunt confirmate peste 4000 de cazuri cu noul coronavirus, iar numărul infecțiilor este în continuă creștere.

Amenințarea COVID- 19 în UE duce la suplimentarea dezinfectantelor și a echipamentelor de protecție pentru personalul medical

O reuniune extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO, sub egida Președinției croate a Consiliului UE (PRES HR), a pus astăzi la masă miniștrii sănătății din Uniunea Europeană, care au discutat despre măsurile de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă. În prezent, în spațiul european sunt confirmate peste 4000 de cazuri cu noul coronavirus, iar numărul infecțiilor este în continuă creștere.

 Oficialii sănătății din Uniunea Europeană (UE), inclusiv cel din țara noastră au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecție pentru personalul medical și substanțe dezinfectante necesare unităților sanitare. Aceștia au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă amenințare și au decis că este nevoie de impunerea unor restricții în ceea ce privește mobilitatea populației.

Statele membre UE, precum și reprezentanții instituțiilor europene, cei ai OMS, EMA și ECDC au subliniat  importanța coordonării, colaborării  și schimbului de informații între statele blocului comunitar, în vederea  unui răspuns unitar pentru limitarea răspândirii COVID-19.

,,Pe agendă am avut dezbateri importante din perspectivă politică și strategică în ceea ce privește răspunsul sistemelor de sănătate europene la noul coronavirus COVID-19. La fel ca și celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecțiilor cu noul COVID -19. Rămânem, în continuare, vigilenți cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, EMA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni la cel mai înalt nivel”, a declarat dr. Victor Costache, ministrul român al Sănătății.

România are 4 scenarii pregătite pentru amenințarea COVID - 2019

În intervenția susținută în timpul Reuniunii, ministrul Costache a subliniat că, în cadrul pregătirii pentru gestionarea situației epidemiologice determinată de amenințarea COVID - 2019, la nivel național au fost stabilite 4 scenarii de intervenție în funcție de evoluția epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii.

În  primele 2 scenarii sunt instituite măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă și monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.

În cazul în care pe teritoriul țării se va identifica transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate vor fi aplicate un alt tip de măsuri prevăzute în scenariile cele mai severe.

COVID-19 în România: 9 cazuri din care 3 vindecate

În prezent, în România sunt nouă cazuri diagnosticate cu COVID-19. Dintre persoanele care au fost confirmate cu coronavirus, trei au fost declarate vindecate, toate trei fiind externate. În acest moment, sunt internați 5 pacienți diagnosticați cu infecție cu COVID-19 în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova, starea de sănătate a acestora fiind monitorizată permanent de personal medical. Grupul de Comunicare Strategică a informat că la nivel național se află în carantină 22 persoane, pentru alte 12.619 de persoane fiind dispusă măsura autoizolării la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 734 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 726 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Ministerul Sănătății a solicitat astăzi spitalelor județene să demareze proceduri de licitații pentru achiziționarea a câte unui aparat Real Time PCR în vederea creșterii capacității de testare, care în acest moment este realizată în 6 centre (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova).

Un nou mecanism european de protecție civilă

În acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel European, susține dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, care anunță că a fost adoptat de către Comisia de Sănătate a Parlamentului European noul mecanism european de protecție civilă, ce prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză.

,,În contextul răspândirii rapide a coronavirusului dar și a măsurilor de limitare a exportului a cel puțin 26 de medicamente anunțate de India (e unul din cei mai mari producători și se referă la paracetamol, antibiotice și vitamine) dar și a altor situații de criză (dezastre naturale sau antropice) acest mecanism beneficiază de noi facilități pentru ca UE să își protejeze cât mai bine cetățenii”, a precizat dr. Ciuhodaru.

Noul mecanism a fost substanțial îmbunătățit prin 7 lucruri esențiale, după cum arată europarlamentarul român:

  1. Pe lângă rezerva voluntară de resurse naționale am creat rescEU, o rezervă paneuropeană de avioane și elicoptere, materiale sanitare și dispozitive medicale, echipamente și alte resurse.
  2. Acestea vor fi achiziționate de statele membre, Comisia acoperind între 80% și 90% (în anumite cazuri chiar 100%) din totalul costurilor de achiziție și de întreținere.
  3. Statele membre vor avea libertatea de a utiliza aceste resurse în scopuri proprii, dar nu vor avea dreptul de a le reține în cazul în care ar fi necesare în alte țări din Europa, pentru a ajuta alte țări care au nevoie de ajutor.
  4. Comisia va avea dreptul să examineze planurile de prevenire din fiecare țară ce accesează acest mecanism și, dacă este necesar, să propună modificări sau măsuri suplimentare.
  5. Suma alocată acestui mecanism este de minim 1,4 miliarde de euro.
  6. Sunt specificate clar procentele care urmează să fie alocate pentru prevenire, pregătire și răspuns.
  7. Serviciul pentru situații de urgență furnizat de Galileo poate fi utilizat de toate statele membre (ce trebuie doar să comunice Comisiei Europena care este autoritatea națională autorizată să utilizeze).

 În prezent, din punct de vedere al numărului de cazuri,  la nivel mondial, situația stă în felul următor, potrivit hărții care arată răspândirea coronavirusului în timp real: din cele peste 100.330 China are în jur de 80500 de cazuri de coronavirus, Coreea de Sud 6600, Iran peste 4700, iar Italia se apropie de 3900.